Convieţuirea alături de câine

Imprimare
Welsh Terrier

Hrana potrivită pentru fiecare câine

Câinele nu are aceleaşi nevoi nutriţionale ca Omul. Prin urmare, nu este indicat ca el să mănânce „asemenea stăpânilor lui”. Raţia sa zilnică ar trebui să includă, în mod echilibrat, toate substanţele nutritive esenţiale pentru sănătatea lui, luând în considerare caracteristicile sale specifice: rasa, talia, vârsta, activitatea. Acest echilibru care tinde să îndeplinească pe cât mai mult posibil cerinţele specifice şi unice ale fiecărui animal, este obiectivul gamei SIZE HEALTH NUTRITION.

Spre deosebire de om, care este un omnivor al cărui organism s-a adaptat la produse alimentare diverse, cum ar fi carnea, legumele şi fructele, câinele are o floră intestinală foarte specializată, care este de 1.000 de ori mai puţin densă. Din acest motiv, şi multe altele, este o greşeală să se considere că acesta poate fi hrănit cu o dietă identică cu a omului. 

Hrana câinelui trebuie să-i satisfacă toate nevoile, fără a înregistra carenţe sau excese. O hrană completă îl ajută să se mențină în formă şi plin de energie de-a lungul întregii vieţi. Produsele din gama Nutriţie Sănătoasă permit satisfacerea cerințelor nutriţionale ale câinelui, în funcţie de talia, vârsta, starea lui fiziologică (sterilizat/gestantă etc.) şi activitatea sa, dar şi de sensibilităţile specifice populației canine. Există aproape 400 de rase, ce prezintă o mare diversitate. 

Tibetan Mastiff - Pug

În funcție de talie

Diversitatea categoriilor de greutate şi dimensiuni între diferitele rase canine este una dintre cele mai mari din regnul animal. Se întinde de la Chihuahua, ce poate cântări 1 kg, până la Saint Bernard, ce poate atinge 100 kg sau mai mult, adică un raport de 1 la 100. Această varietate conduce la diferenţe morfologice, fiziologice, metabolice şi de comportament, având consecinţe majore asupra sănătăţii şi dietei. Astfel, cu cât greutatea câinelui adult este mai mare, cu atât necesarul de energie pe kilogram scade. Prin urmare, un câine de talie mică ar trebui să primească o hrană cu o concentraţie mai mare de energie decât un câine de talie medie. La câinii de talie mare, creşterea densităţii energiei permite reducerea volumului de hrană şi astfel compensarea capacitaţii lor digestive mai limitate. Creşterea concentraţiei de energie implică, de asemenea, o creştere a concentraţiei de proteine, minerale, vitamine etc. În ceea ce priveşte forma şi textura crochetelor, acestea trebuie să fie adaptate la dimensiunea, forma şi puterea maxilarelor, pentru a ajuta câinele să apuce hrana corect, fără risipă, şi a încuraja masticația. 

Beagle

În funcție de nivelul de activitate

Un câine utilitar, cum ar fi, de exemplu, un câine de vânătoare sau un câine de salvare, nu va avea aceleaşi necesități nutriţionale ca un câine de oraş care merge în lesă doar de două ori pe zi. Realitatea este că, în cadrul aceleiași rase, pot fi găsite diferenţe între campioni utilitari şi campioni de frumuseţe. Aceasta nu este o chestiune de modă, ci de specializare. 

O femelă care aşteaptă pui are nevoi ridicate de proteine, energie şi minerale, încă din a 6-a săptămână de gestaţie. Apoi alăptarea determină o nouă creştere considerabilă a necesităților sale nutriţionale din cauza abundenţei excepţionale de lapte şi a cantităţii ce urmează să fie asigurată. O femelă de 25 kg, care a adus pe lume şase pui, atinge perioada de vârf a lactației atunci când producţia este de 2 litri pe zi, iar puii au aproximativ trei săptămâni de viaţă. Doar o hrană specifică permite satisfacerea nevoilor nutriționale impuse de această etapă. 

Italian Greyhound

În funcție de stilul său de viață

Anumiţi câini, mai ales cei de talie mică, au un stil de viaţă exclusiv urban şi esențialmente de „interior”, adică trăiesc în casă. Riscul excesului de greutate ar trebui să fie luat în considerare îndeosebi în cazul acestor câini. Ei au prea puţine ocazii să-şi consume energia, iar relaţia pe care o au cu stăpânul lor este deosebit de apropiată. Tentaţia acestuia din urmă de a-şi „răsfăţa” animalul prezent în toate momentele din viaţa cotidiană cu mâncare, poate genera dezechilibre nutriţionale. Hrana din gama SIZE HEALTH NUTRITION dedicată acestor câini de apartament din categoria MINI, oferită în cantităţile recomandate, permite prevenirea acestui risc şi ajută la menținerea greutăţii lor optime. În ceea ce priveşte recompensele pe bază de hrană, acestea ar trebui să dispară, cu excepţia cazului în care ele respectă profilul nutrițional adaptat stilului de viață al câinelui şi se integrează în raţia zilnică. 

Rhodesian Ridgeback

În funcție de vârstă

Înainte de a fi considerat ca fiind în vârstă, câinele ajunge la maturitate, iar semnele de îmbătrânire nu sunt încă vizibile. Pe parcursul acestei etape de maturitate este imporatant să îi oferiți o hrană din gama SIZE HEALTH NUTRITION, cu rol anti–îmbătrânire, care îl va ajuta să-şi păstreze vitalitatea şi să lupte împotriva efectelor radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulelor. 

Câinele poate fi într-adevăr considerat în vârstă atunci când şi-a consumat 75-80% din durata medie de viaţă. Nutriţia Sănătoasă poate juca un rol de prevenție în cazul multor boli cronice care însoţesc îmbătrânirea sau poate limita manifestarea simptomelor clinice. De exemplu, vitaminele E şi C, taurina, luteina și beta-carotenul ajută sistemul imunitar al câinelui în vârstă atunci când sunt administrate în cantităţi corespunzătoare. Acizii graşi esenţiali din uleiul de peşte (Omega 3) şi Limba-mielului (Omega 6) contribuie la protejarea pielii şi sănătatea blănii. 

Câinii în vârstă nu alcătuiesc un grup omogen. Dieta unui câine vârstnic sănătos ar trebui să fie diferită de cea a unui câine în vârstă bolnav. Consultațiile veterinare regulate sunt indispensabile. Acestea au ca scop detectarea cât mai timpurie a eventualelor disfuncţionalităţi ale corpului la nivelul rinichilor, inimii etc.

  • facebook
  • youtube