Convieţuirea alături de câine

Imprimare
Shetland

Menţinerea câinelui în forma optimă

Supraponderabilitatea corespunde unei exces de greutate dobândit adesea din cauza consumului excesiv de hrană sau neadecvat necesităților animalului. Dacă această tendinţă continuă, ea poate duce la obezitate, care este o boală. O dietă special adaptată va contribui în mod eficient la restabilirea greutăţii corespunzătoare a câinelui.

În cele mai multe dintre cazuri, cauza principală a excesului de greutate constă într-un consum de hrană care depăşeşte necesităţile câinelui, în asociere cu lipsa de activitate, mai ales în mediul urban. Anumite rase au o predispoziţie genetică în acest sens, de exemplu rasele Cocker, Labrador Retriever, Collie. Excesul de greutate poate proveni din hrana primită pe parcursul etapei de creștere. Un căţel de talie mică hrănit în exces va produce prea multe celule adipoase care, ca nişte balonașe, vor trebui doar să se umple cu grăsime la vârsta adultă. Mai mult decât atât, încurajarea lăcomiei unui câine, prin oferirea de recompense, dulciuri şi prăjituri, este un factor de risc deloc neglijabil în ceea ce privește supraponderabilitatea. 

Springer

Câinele care mănâncă prea mult

În acest caz, câinele este declarat bulimic. Cauzele sunt diverse, precum de teama privării de hrană, competiţia pentru hrană dintre mai mulţi câini, dezechilibrul neuro-hormonal, plictiseală, o hrană cu o concentraţie insuficientă de energie sau o problemă de asimilare digestivă. Variaţiile de greutate ale animalului şi observarea corectă a comportamentului său îi permit proprietarului să-l ajute pe medicul veterinar să stabilească diagnosticul corect, în funcţie de una sau alta dintre aceste ipoteze. 

Border collie

Hrana cu o concentrație redusă de energie

Reducerea cantităţii de hrană consumată zilnic poate reprezenta o problemă, deoarece câinele acceptă cu dificultate să se confrunte cu o asemenea limitare a volumului său de hrană. Dacă încercaţi să faceţi un câine să piardă în greutate prin raţionalizarea hranei sale obişnuite, există riscul de a-i cauza carenţe de nutrimente. Obiectivul hranei din gama Nutriție Sănătoasă, potrivită acestei situaţii de supraponderabilitate, constă în menţinerea volumului de hrană, prin aportul suplimentar de substanțe nutritive esenţiale şi reducerea conținutului caloric. Datorită gustului savuros, ce determină câinele să accepte această hrană, şi a densității specifice a crochetelor ce induce atenuarea senzaţiei de foame între mese, hrana cu aport caloric scăzut din gama Nutriție Sănătoasă reprezintă un ajutor eficient pentru câinii cu activitate fizică redusă sau cei sterilizaţi, cu tendință de îngrăşare. 

Basset

Decizii ferme

Este de dorit ca administrarea unei hrane cu aport caloric scăzut, unui câine cu tendinţe supraponderale, să fie însoţită de o schimbare în obiceiurile sale. O plimbare prelungită îi va da posibilitatea să-şi consume energia. Jocul, care oferă ocazii unei interacțini plăcute între stăpân şi animalul său, este foarte apreciat de către acesta din urmă. Oferirea gustărilor ar trebui evitată, cu excepția cazurilor în care conţinutul lor de energie intră în calculul raţiei zilnice. 

English Bulldog

Calea spre obezitate

Unul sau două kilograme în plus, care nu sunt aparent în detrimentul animalului, pot conduce  defapt foarte repede la obezitate, care este o boală de sine stătătoare. Ar trebui să fie luată în serios, deoarece poate cauza, printre altele, afecţiuni articulare grave (artroză, ruptură de ligamente etc.) şi insuficienţă cardio-respiratorie. Obezitatea reduce capacitatea de reproducere şi se află la originea unor afecţiuni cutanate grave. În general, obezitatea reduce speranţa de viaţă a câinelui. 

De îndată ce medicul veterinar stabileşte diagnosticul şi determină nivelul de gravitate a afecțiunii de care suferă câinele, succesul procesului de pierdere în greutate cu ajutorul dietei este, în esenţă, condiţionat de gradul de conştientizare şi hotărâre a stăpânului, de a-l face pe câine să urmeze dieta prescrisă. Pentru ca un câine să piardă în greutate poate fi nevoie de administrarea unei diete speciale pe o perioadă de câteva luni. Prin urmare, mai bine să prevenim decât să tratăm!

  • facebook
  • youtube