Rase de câini

Imprimare
Rase de câini

Ce rasă să alegi?

Câinele întruchipează animalul de companie prin excelenţă. Un simbol de devotament şi loialitate, mereu în apropierea omului, acest animal prezintă o diversitate remarcabilă, ce însumează aproape 400 de rase.

De aproximativ 15.000 de ani, câinele a stat alături de om, construindu-se astfel o legătură extrem de strânsă între ei. Fie că este câine utilitar sau de companie, el este mereu aproape de om. De-a lungul secolelor, omul a contribuit în mare măsură la evoluarea diverselor rase de câini, selectându-i în funcţie de abilităţile sau trăsăturile lor comportamentale. Cu peste 400 de tipuri de rase, specia canină oferă o mare diversitate în termeni de talie, robă, siluetă şi trăsături comportamentale. 

Cairn Terrier

Alegerea potrivită

Achiziţionarea unui câine de rasă înseamnă dorinţa de a fi sigur că, odată ce puiul a devenit adult, va deține trăsăturile fizice şi comportamentale la care te aştepţi ca rezultat al selecţiei efectuate de crescătorul său, în calitate de profesionist în domeniu. Pentru mulţi amatori, aspectul fizic al unei rase este de multe ori elementul care declanşează „dragostea la prima vedere”, expresia feței, silueta, blana, talia lui. Cu toate acestea, dincolo de aspectul fizic, fiecare rasă are trăsături comportamentale care ar fi bine să fie cunoscute înainte de a face o alegere. Prin urmare, este important să culegeţi informaţii şi să adresaţi întrebări cluburilor de câini de rasă și crescătorilor pe care-i puteți întâlni în numeroasele expoziții canine. 

Bichon Bolognese

Convieţuirea în armonie

Comportamentul unui câine se formează înainte, în timpul şi după naşterea sa. „Înainte” înseamnă influența fondului său genetic. „În timpul” înseamnă perioada cheie care se întinde de la naştere până în ziua în care căţelul părăseşte canisa pentru noua sa familie. „După” înseamnă influența noului mediu, cu care căţelul urmează să se familiarizeze. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a comportamentului câinelui este stabilit în primele şase luni de viață (gestația și perioada de creștere până la înțărcare) care preced sosirea în noua casă. Interacţiunile dintre fondul genetic, mediul şi experienţele specifice, cum ar fi sosirea în noul cămin şi primele sale plimbări, alcătuiesc un set inseparabil.

Fără o instruire adecvată care să-i arate câinelui cine este stăpânul, în termeni concreţi, cine e liderul haitei, deoarece pentru câine familia umană este o haită, orice câine va deveni dominant şi-și va impune propria lege, indiferent de talia sau rasa lui. Participarea la sesiunile organizate de un club de dresaj este un mod excelent de vă familiariza cu necesitățile câinelui, comportamentul canin şi modul în care ar trebui să interacţionaţi cu el pentru o convieţuire armonioasă.

Newfoundland-Chihuahua

Câini de oraş sau câini de ţară

Fie că sunt câini de vânătoare, câini de pază sau câini de companie, câinii de rasă au origini istorice, care joacă un rol important în abilităţile şi trăsăturile lor comportamentale. Cele mai multe dintre aceste rase sunt astăzi în măsură să trăiască în spaţiul urban, cu condiţia să facă zilnic plimbări de minimum 30 de minute, de mai multe ori pe zi, şi ca atenţia acordată să nu se limiteze la pregătirea raţiei de hrană zilnică. 

Cu toate acestea, anumite rase nu sunt potrivite pentru viaţa de oraş şi există riscul de a suferi mai mult decât alţii din cauza lipsei de efort fizic. Acesta este, de exemplu, cazul unui Border Collie, născut pentru a conduce turmele, sau Husky Siberian, destinat să trăiască în haită şi să tragă sănii în zonele cu climă rece. 

Şi totuşi, cine ar fi putut să spună că Yorkshire Terrier-ul, care a fost folosit pentru a vâna şobolani în minele Yorkshire din Anglia, va deveni într-un secol cea mai populară rasă de câini de talie mică? Cu toate acestea, sufletul său este unul de „terrier”, dotat cu un temperament ferm. Fie că trăieşte la oraş sau la ţară, un câine Ciobănesc va sta de pază și va rămâne mereu  vigilent, un Setter Irlandez își va etala eleganța și va adulmeca aerul chiar și într-o zonă de odihnă de pe autostradă, iar un Retriever va insista să recupereze pentru stăpânul său orăşean... pantofii. 

Rottweiler - Labrador - Shiba-Inu - Shih-Tzu

Grupurile diferite

Încă din antichitate, din vremea romanilor, câinii au fost clasificaţi în funcţie de abilităţile lor. A fost făcută o distincţie între „câinii ciobăneşti”, „câinii de vânătoare” şi „câinii de casă”. În secolul al XVIII-lea, Buffon a încercat să clasifice câinii în funcţie de forma urechilor lor și astfel i-a împărțit în treizeci de rase: cu urechile ciulite, lăsate sau cu urechi pe jumătate lăsate. Pe de altă parte, Cuvier a propus divizarea speciilor canine în „câini de pază”, „mastiff” sau „spaniel”, în funcţie de forma craniului indivizilor. 

Începând cu anii cincizeci, Federaţia Chinologică Internaţională (FCI) a pus bazele unei clasificări proprii a diferitelor rase, în 10 grupe. Un grup este definit ca „un set de rase care au în comun un anumit număr de caracteristici distinctive transmisibile”. Astfel, de exemplu, indivizii aparţinând primului grup (câini Ciobăneşti), în ciuda diferenţelor morfologice, își manifestă cu toții instinctul originar de paznic de turmă. 

Grupa 1: Câini ciobăneşti şi câini de turmă (excepţie face Swiss Bouvier). 

Grupa 2: Câini de tip Schnauzer şi Pinscher. Câinii de munte şi Swiss Bouvier. 

Grupa 3: Terrieri 

Grupa 4: Teckeli 

Grupa 5: Spitz şi tipuri primitive 

Grupa 6: Câini de vânătoare, copoi şi câini înrudiţi 

Grupa 7: Câini pontatori 

Grupa 8: Câini de vânătoare, pontatori - aportori, câini de apă 

Grupa 9: Câini de agrement şi de companie 

Grupa 10: Câini de curse

Video

Originile câinelui

Despre începuturile domesticirii câinelui, care s-a produs cu aproximativ cincisprezece mii de ani în urmă, au fost emise numeroase ipoteze. Vânătoarea în comun, lupi care au ales să se apropie de om pentru a se bucura de resturile de mâncare ale acestuia sau pui de lup adoptaţi de grupuri de oameni. Toate aceste ipoteze sunt plauzibile.

  • facebook
  • youtube