Dresajul

Imprimare
Hungarian Pointing Dog

Reguli de bază

La fel ca vaccinarea sau practicarea zilnică a unei activități, dresajul este una dintre obligațiile omului față de câine, de îndată ce decide să și-l facă tovarăș. Este garanția că animalul, stăpânul său și membrii familiei vor conviețui în armonie, dar și că animalul va fi integrat în societate. Dresajul cățelului ar trebui să înceapă la momentul potrivit, când capacitatea sa de învățare este optimă.

Dresajul cățelului se desfășoară pe etape. La această vârstă, cățelul are o capacitate limitată de concentrare: riscul de a-l surmena poate apărea repede în cazul în care exercițiile durează prea mult.

Australian Shepherd

Motivația

Un dresaj reuşit depinde de plăcere și rigoare. Cățelului îi place în mod natural să se joace și ar trebui să se profite de această ocazie pentru a-l face să „lucreze” fără constrângeri, prin scurte exerciții. În afară de jocuri, care permit dresarea câinelui cu o bucurie împărtășită, dorința cățelului de a câștiga afecțiunea stăpânului și de a-l mulțumi nu ar trebui neglijată în procesele de învățare. Aceasta nu exclude în niciun fel rigoarea, care trebuie să fie regula de aur pentru cățel: el ar trebui să fie tratat nu ca o ființă umană, ci ca un animal.

O recompensă semnificativă

Recompensa crește motivația și facilitează procesul de dresaj. Pentru a fi eficientă, trebuie să fie semnificativă pentru câine. De exemplu, stăpânul trebuie să îl felicite prin mângâieri și tonuri blânde ale vocii sincronizate cu succesul înregistrat în timpul unui exercițiu. Pe de altă parte, mustrarea trebuie să penalizeze orice stângăcie sau comportament ostil, dar ar trebui să fie folosită numai în cazul în care cățelul este prins asupra faptului și exprimată imediat pentru a fi asociată cu fapta. Trebuie remarcat faptul că metoda de învățare prin reasigurare pozitivă (adică favorizând recompensele) este mult mai eficientă decât învățarea consolidată negativă (adică favorizând mustrările).

Boxer

Limbajul

Limbajul folosit ar trebui să fie adaptat animalului, adică să conțină comenzi simple, scurte și repetate des. În realitate, câinele înțelege mai bine tonul atribuit cuvintelor mai degrabă decât înțelesul lor. Prin urmare, tonul folosit ar trebui să se schimbe în funcție de scopul pentru care îl abordați: comandă, felicitare sau mustrare. Efectuarea de mișcări poate fi, de asemenea, un mijloc eficient de a comunica cu el.

Învățându-l propriul nume

Primul lucru pe care ar trebui să îl învețe un cățel este numele lui. Încă din prima zi, strigarea pe nume va fi urmată de un moment plăcut pentru a-l încuraja să execute ordinele.

Cuvântul „Nu”

îndată ce sosește, este esențial să-i insuflați cățelului dumneavoastră înțelesul cuvântului „Nu”.

  • Cuvântul „Nu” va fi asociat cu toate lucrurile interzise, oricare ar fi acestea.
  • Ar trebui să fie categoric și pronunțat cu un glas ferm și fără echivoc, când îl veți vedea pe cățelul dumneavoastră comițând o acțiune interzisă.
  • La începutul acestui proces de învățare puteți schița gestul de a-l împinge pe cățel cu mâna, spunând în același timp „Nu”. Apoi, veți avea nevoie să spuneți doar „Nu” cu o voce fermă.

Deprinderea de a asocia plimbarea cu satisfacerea nevoilor fiziologice

Un cățel care sosește într-o casă nu este în general deprins cu curățenia, cu excepția locului unde doarme. Dacă își face nevoile în casă în timp ce stăpânul său este plecat, nu are rost să îl certați. Mustrarea este eficientă numai în cazul în care cățelul este pedepsit imediat. Pentru ca puiul de câine să fie deprins cu curățenia în mod corespunzător, acesta trebuie scos la plimbare la fiecare două ore și neapărat după fiecare masă.

Golden Retriever

Cele trei comenzi de bază: sus, șezi, jos

Trebuie să acordați deosebită atenţie consistenței comenzilor. Ceea ce este interzis într-o zi nu trebuie tolerat a doua zi de nimeni din casă. Cele trei comenzi de bază trebuie practicate în timp ce cățelul poartă lesa.

Plimbarea în lesă

Lesa este un instrument de control și un prilej de bucurie deoarece anunță cățelul că urmează să meargă la plimbare. Aceasta nu ar trebui folosită pentru a-l mustra. La fel ca deprinderea câinelui să nu-și facă nevoile în casă, plimbarea în lesă este învățată cu atât mai ușor cu cât este începută foarte devreme. Pentru a-l face pe cățel să se obișnuiască să poarte zgardă, plimbarea în lesă începe la domiciliu, de câteva ori pe zi și mereu în ședințe scurte. În cazul în care cățelul trage de lesă, trebuie să spuneți „Nu”, smucind scurt de lesă.

Rechemarea

Mai mult decât o comandă, aportul este o invitație de a se întoarce la stăpân pentru a primi mângâieri sau recompense. Aportul ar trebui asociat cu un gest pozitiv, dar necesită multă rigoare. Ar trebui să începeți să asociați aportul cu recompensarea cățelului dumneavoastră cu mâncare, iar apoi să treceţi de la perimetrul casei la plimbarea în aer liber. În cazul în care cățelul nu ascultă de comanda „Aici”, dacă plecaţi în direcția opusă și vă ascundeţi, el va deveni neliniștit și se va întoarce foarte repede!

Weimaraner

Gustările și mesele

Oferirea resturilor de la gustările sau mesele dumneavoastră perturbă echilibrul nutrițional asigurat de hrana completă oferită cățelului. Mai mult decât atât, în cazul în care hrănirea este excesivă sau gustările între mese devin regulate, se poate contribui la creșterea exagerată în greutate, ce poate fi dăunătoare pentru sănătatea lui. Mesele ar trebui să urmeze o serie de reguli menite să contracareze orice comportament negativ cu care este obișnuit.

Până la vârsta de 6 luni, rația potrivită este de 3 mese pe zi, apoi de 2 până la finele perioadei de creștere.

  • Până la vârsta de 6 luni, rația potrivită este de 3 mese pe zi, apoi de 2 până la finele perioadei de creștere.
  • Mesele cățelului ar trebui să fie setate la ore fixe, în același castron curat, în același loc, cu un bol de apă proaspătă mereu la îndemână.
  • Cățelul ar trebui lăsat singur în timp ce mănâncă și să nu fie hrănit în timp ce dumneavoastră mâncați.

Descoperiți cele 10 reguli ale unui proprietar de câine.

Centrele de dresaj pentru câini sunt o oportunitate pentru cățel de a întâlni alți câini de vârsta lui și de a se arăta mai puțin temător sau mai puțin agresiv față de tovarășii lui câini. Pentru stăpân, este o garanție a practicării proceselor de învățare potrivite și a împărtășirii unui moment de complicitate cu animalul său.

  • facebook
  • youtube