Convieţuirea alături de căţel

Imprimare
Weimaraner

O hrană adecvată înseamnă o creștere armonioasă

Perioada care se întinde de la nașterea cățelului și până la finalul etapei de creștere este marcată de un ritm de dezvoltare intensă. Administrarea unei hrane cu aport nutrițional corect pentru cățelul dumneavoastră este esențială pentru o creștere armonioasă și pentru a preveni apariţia unor probleme patologice.

O nutriție sănătoasă pentru un start corect viață

Pe parcursul primelor săptămâni de viață, cățeii au un ritm mediu de dezvoltare de 5-10% comparativ cu greutatea înregistrată la naștere. După înţărcare, sistemul digestiv al unui căţel se maturizează destul de lent. Din această cauză capacitatea sa digestivă este optimă abia după ce atinge maturitatea. Între vârsta de 4 şi 12 săptămâni, căţeii trec printr-o perioadă critică din punct de vedere al imunităţii. Imunitatea transmisă de la mamă prin primul lapte (colostru) se reduce progresiv, în vreme ce mecanismele  proprii de apărare ale căţelului nu sunt încă mature şi nici nu vor fi până la încheierea programului de vaccinare. Fie ca este lentă și îndelungată, fie că este intensă și scurtă, perioada de creștere este marcată de nevoi nutriționale mult mai crescute decât în cazul unui câine adult. De aceea, pentru a-i asigura o creștere și o dezvoltare corectă, se impune administrarea unei nutriții echilibrate și complete.

Teckel

Administrarea hranei potrivite perioadei de creștere

Aceasta este o regulă de bază care merită întotdeauna amintită: un cățel nu trebuie să mănânce nici prea mult, nici prea puțin, și în niciun caz nu ar trebui hrănit excesiv sub pretextul de a-i face pe plac. Hrănirea în exces are consecințe negative asupra sănătății sale. În cazul cățeilor de talie mare, suprahrănirea conduce la o creștere excesivă a greutății încă de la o vârstă fragedă și îi predispune la probleme osteo-articulare. Cățeilor de talie mică le poate provoca multiplicarea celulelor care alcătuiesc țesutul adipos și favorizează instalarea unei stări de obezitate la maturitate.

Un conținut de energie echilibrat și respectarea aportului de calorii determinat conform necesarului nutrițional (doza zilnică recomandată), permit prevenția obezității. Contrar unei serii de idei larg răspândite, biologic, câinele nu are nevoie de „varietate” în dieta lui, și este chiar un slab „degustător”, alegându-și hrana îndeosebi pe baza unui simț foarte dezvoltat al mirosului.

American Cocker

 

Nevoi specifice perioadei de creștere

După înțărcare, numărul de mese va trebui ajustat odată cu vârsta. Pornind de la patru mese pe zi în săptămânile de după înțărcare, se trece la trei mese, iar mai apoi la două, pe la mijlocul perioadei de creștere. Ideal, dozajul zilnic al hranei ar trebui să se bazeze pe curbele de creștere ale diferitelor tipuri de câini și pe nevoile lor specifice, sau pe supravegherea constantă a greutății animalului.

Proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, oligoelemente. Fiecare substanță nutritivă are propriul său rol în aportul adus de hrană. Excesele și respectiv carențele sunt la fel de dăunătoare pentru sănătatea cățelului. Astfel, un cățel de talie mare are nevoie de un aport de calciu mai mare decât un cățel de talie mică. Dacă ei mănâncă aceeași mâncare, primul riscă să sufere de carenţă de calciu.

Deoarece hrana joacă un rol atât de important în creșterea și dezvoltarea corectă a puiului de câine, gama de produse Nutriție Sănătoasă este perfect adaptată taliei, vârstei și sensibilităților sau caracteristicilor rasei din care face parte cățelul. La finalul perioadei de creștere, produsele din gama Nutriție Sănătoasă permit trecerea la o așa numită hrană de „întreținere” dedicată câinilor adulți, ce îndeplinește perfect necesitățile câinelui adult.

Află mai multe despre cerințele impuse de etapa de creștere a câinelui dumneavoastră  MINIMEDIUMAXIGIGANT.

 

Miniature Continental Papillon Spaniel

Masa: un moment important

Hrana, atenția stăpânului său și un loc bun pentru dormit sunt cele mai importante aspecte pentru un câine. În ceea ce privește dieta lui, iată o listă cu 10 sfaturi pentru proprietarul de câine, întocmită de medicii veterinari specialiști în comportamentul canin.

Video

Convieţuirea alături de căţel

Pentru a-i oferi cățelului suportul de care are nevoie atunci când își începe noua sa viaţă alături de dumneavoastră, vă sunt oferite câteva reguli şi sfaturi esenţiale. Acestea fac referire la cel mai bun mod în care îl puteţi ajuta în procesul său de învăţare şi integrare în cercul familiei dumneavoastră și la modalitățile prin care să-i oferiți îngrijirea pe care trebuie să o primească pentru o creştere sănătoasă. 

Toate videourile :

Imagini

  • facebook
  • youtube