Convieţuirea alături de căţel

Imprimare
Southern Russian Sheepdog

Gesturile simple

Îngrijirea cățelului necesită efectuarea în mod regulat a câtorva gesturi care, realizate pe parcursul întregii sale vieți, îi vor asigura o bună igienă și vă vor ajuta să descoperiți ceea ce s-ar putea dovedi a fi semne anormale, care vă avertizează de existența unei afecțiuni.

Jack Russel Terrier

Plimbări indispensabile

Plimbările sunt indispensabile pentru bunăstarea cățelului, nu doar pentru a învăța să nu facă murdărie în casă. Câinele este un animal sociabil care simte nevoia de a se întâlni cu alte fiinţe şi de a explora un teritoriu. Fie că trăiește într-un apartament sau într-o casă, nu se poate mulțumi cu o plimbare de cinci minute dimineața și seara sau chiar cu faptul de a sta închis într-o curte. Un pui de câine are nevoie de multe plimbări scurte în locuri care nu oferă prea multe riscuri pentru el. Plimbarea în lesă și chemarea înapoi, cățelul revenind astfel la dumneavoastră fără să se opună, ar trebui învățate de la un stadiu timpuriu. Plimbările fără lesă sunt rezervate spațiilor deschise și regiunilor rurale.

American Cocker

Igiena zilnică a cățelului

Nasul

Ar trebui să fie umed și curat în orice moment al zilei. Cu toate acestea, nasul poate deveni uscat în timpul somnului. Apoi trebuie să fie din nou umed când cățelul se trezește. Prezența oricăror cruste, fisuri, scurgeri semnificative sau muco-purulente, este un semn al unei afecțiuni, iar de aceea medicul veterinar trebuie să îl examineze.

Maxilarele

Acestea ar trebui să fie curate și relativ ermetice. În funcție de rasă, ele pot fi lăsate în jos sau nu. Ar trebui să urmăriți apoi apariția de fisuri sau pete roșii la nivelul țesutului.

Dinții

Aceștia ar trebui să fie albi și gingiile de culoare roz. Orice linie roșie pe marginea dinților este anormală și dezvăluie o inflamație dureroasă care poate duce la pierderea poftei de mâncare a câinelui. Ar trebui să-l ajutați pe cățel să se obișnuiască, de la o vârstă fragedă, să i se verifice gura și să i se perieze dinții cu o periuță și o pastă special concepute pentru el. Acest mijloc 455foarte eficient de prevenire a apariției tartrului ar trebui folosit în fiecare zi. Există de asemenea alimente uscate și „batoane dentare” benefice pentru dinți, eficiente dacă sunt folosite în fiecare zi.

Ochii

Ochiul ar trebui să fie luminos și umed, cu membranele mucoase roz. Nicio supurare nu ar trebui să fie vizibilă în colțul interior.

Urechile

Urechile lăsate vor fi verificate mai des deoarece în cazul acestora, închiderea canalului auditiv de către pavilion nu permite aerisirea corespunzătoare. Urechile lăsate pot fi curățate o dată sau de două ori pe săptămână, iar urechile drepte la fiecare două săptămâni. Pentru a face acest lucru este nevoie să folosiți o soluție specială, dedicată toaletării urechilor câinilor. Ar trebui să procedați în felul următor: vârful recipientului se inserează ușor în canalul auricular (nu există niciun risc de perforare a timpanului, deoarece meatul este în formă de L), picuraţi apoi un jet din soluția de curățare, îndepărtați recipientul, masaţi baza urechii timp de 30 de secunde și, în cele din urmă, ștergeţi cu grijă canalul cu o bucată uscată de vată sau cu o compresă astfel încât să nu rămână nimic în interior.

Organele genitale și anusul

Controlul regulat al organelor genitale la mascul și femelă permite să verificați cât sunt de curate: apariția oricărei scurgeri ar trebui controlată de medicul veterinar. Anusul trebuie să fie curat şi să nu prezinte niciun semn de diaree.

Labele și unghiile

Ar trebui să verificați în mod regulat dacă pernuțele sunt deteriorate sau dacă nu s-a înfipt vreun ghimpe în pernuță în timpul plimbărilor.

Există două tipuri de unghii: pintenii și unghiile de la degete. Creșterea este continuă iar activitatea normală a câinelui ar trebui să asigure tocirea ghearelor.

Yorkshire Terrier

Blana

În funcție de tipul de păr, întreținerea va fi diferită, după cum urmează: folosirea unei perii de cauciuc o dată pe săptămână pentru părul foarte scurt, periajul cu un pieptene cu dinți scurți și rari în sensul invers creșterii părului și apoi o perie aspră trecută în direcția de creștere a părului la fiecare două zile pentru părul scurt și țepos, periajul zilnic pentru păr lung după o descâlcire atentă.

În timpul verii, după o baie în râu sau în mare, ar fi bine să clătiți blana cățelului pentru a îndepărta orice depunere de particule iritante. În funcție de textura părului, frecvența îmbăierilor făcute la domiciliu diferă. Câinii cu părul scurt pot fi spălați de două ori pe an, iar cei cu părul lung aproximativ o dată la trei luni. În cazul în care se obișnuiește cu acest lucru de la o vârstă fragedă, câinele va accepta foarte ușor această activitate care poate avea loc în aer liber dacă vremea o permite. În cadă, trebuie să aveți la dispoziție un covoraș antiderapant și să folosiți apă călduță. Folosiți numai șampon special pentru câini, aplicat uniform pe părul descâlcit dinainte.

Boston Terrier

Vaccinurile

Maladia Carre (jigodia), parvoviroza canină, rabia, leptospiroza, hepatita contagioasă... Există multe boli mortale la care cățelul este predispus atunci când nu mai este protejat de anticorpii materni. Prin urmare, este esențial să se urmeze programul de imunizări, incluzând doze suplimentare. Este indispensabil să fie urmărit atent de un medic veterinar pe întreaga durată a etapei de creștere și nu numai.

Produsele antiparazitare externe și interne

Puricii și căpușele reapar cu regularitate şi, mai ales, primăvara. Pe piață sunt disponibile numeroase produse: spray-uri, pipete, zgărzi, care combat eficient efectele dăunătoare pe care acești paraziți le au asupra sănătății animalului, putând afecta, de asemenea, sănătatea omului. În ceea ce priveşte deparazitarea internă, aceasta ar trebui efectuată în mod sistematic şi regulat, conform unui protocol stabilit de medicul veterinar, deoarece alegerea produsului depinde, printre altele, de talia, vârsta şi stilul de viaţă al animalului.

  • facebook
  • youtube