Creşterea, o etapă cheie

Imprimare
Perioada de înțărcare

De la naștere până la înțărcare

Câteva săptămâni îi vor fi suficiente cățelului, născut orb și surd, să devină capabil să-și ocupe locul în ierarhia unei familii, care este diferită de cea a mamei și fraților săi, o dată ce a fost bine socializat și înțărcat.

Jack Russel

Nașterea

Nașterea se produce, în medie, după o perioadă de gestație de 63 de zile. Cu o săptămână înainte, cățeaua își însușește diferite obiecte pentru a-și construi adăpostul, merge în căutarea unui loc liniștit sau, din contră, caută compania stăpânului său. Sacul amniotic în care se află cățelul apare la cel mult douăsprezece ore după ce s-a rupt apa. În cazul în care membrana amniotică nu s-a rupt, în general, mama are grijă de acest lucru, imediat după expulzare. Ea separă cordonul ombilical și linge toracele nou-născutului, stimulând primele sale mișcări respiratorii. Expulzarea următorilor pui urmează apoi succesiv, la intervale de la câteva minute până la o jumătate de oră.

Dezvoltarea sistemului nervos al cățelului nu este completă la naștere. El se naște surd, orb, înzestrat cu un simț slab al mirosului și un sistem nervos slab mielinizat, fiind astfel incapabil să transmită rapid impulsuri senzoriale și, prin urmare, să efectueze mișcări. Mama își împinge puii spre mameloane ca să se poată hrăni cu colostru. Acest prim lapte este esențial pentru a le creşte imunitatea. Pe lângă calitățile nutritive - acesta are un conținut proteic mult mai mare decât laptele matern obișnuit – le furnizează căţeilor peste 95% din anticorpii necesari pentru protecția împotriva infecțiilor. Astfel, mama le transmite pasiv „memoria imunologică” puilor, pe o perioadă de cinci până la șapte săptămâni, așteptând momentul când ei vor fi, la rândul lor, în măsură să se apere activ împotriva agresiunilor infecțioase.

Teckel

Primele zile

În primele săptămâni, puii sunt îngrijiți de mama lor. Pentru crearea reflexelor de defecare și micțiune, este indispensabil ca puii să fie linși pe abdomene. Cățelușii se hrănesc prin alăptare de aproximativ douăzeci de ori pe zi. Reacționează doar la stimuli tactili și se orientează târându-se spre surse de căldură și, astfel, spre mama lor. Deschiderea pleoapelor se petrece între a 10-a și a 15-a zi de viață. Dinții temporari apar din a 20-a zi.

În jurul vârstei de 4 săptămâni, ei încep să audă, adică să reacționeze la zgomote. Acesta este debutul perioadei de explorare în care încep să se joace, să se atașeze de mama lor și să recunoască identitatea celorlalți pui. Crescătorul de animale poate începe apoi să profite de momentele în care cățeii sunt treji ca să-i obișnuiască cu mirosul și prezența umană, să se joace cu ei și să-i mângâie cu blândețe.

Perioada de socializare se întinde de la vârsta de 3 până la 9 săptămâni. În această perioadă dedicată deprinderii cu viața socială, puii devin, treptat, capabili să comunice și să dobândească, astfel, simțul ierarhiei, deslușind mustrările materne, semnele olfactive și cele legate de poziție. O mare parte din echilibrul lor este dobândit în această perioadă și solicită îmbogățirea mediului lor. Într-adevăr, cățelul trebuie să se obișnuiască cu diferiți stimuli pe care îi va întâlni: țipete, zgomote, mirosuri... și să devină familiar cu persoanele cu care va trebui să intre în contact în mod pașnic.

Australian Shepherd

Perioada de înțărcare

Alăptarea durează, în medie, șase săptămâni după naștere, cu un maxim de producție în jurul vârstei de trei săptămâni. În această perioadă este important ca femela să se hrănească cu o hrană foarte gustoasă, al cărei aport crescut de energie să-i permită să-şi acopere necesarul energetic, atâta timp cât nu reprezintă un volum prea mare de alimente. Cantitatea de lapte produsă de o femelă poate fi estimată prin cântărirea regulată a puilor înainte și după alăptare. Astfel se poate estima că o femelă Labrador de 32 de kg care alăptează opt pui, va produce de 2.4 ori greutatea ei în lapte pentru a-și crește puii!

În următoarele săptămâni, producția de lapte în scădere o îndeamnă pe femelă să regurgiteze hrana pentru a completa masa puilor, în timp ce aceștia devin în mod spontan interesați de castronul mamei lor. Această perioadă marchează începutul unei înțărcări progresive care se va sfârși între a șasea și a opta săptămână de viață, făcându-se astfel trecerea către o alimentație de creștere. Ca orice tranziție dietetică, înțărcarea trebuie să se realizeze în etape care să permită trecerea graduală de la o dietă bazată pe lapte către una potrivită pentru etapa de creștere.

Nevoile nutriționale ale puilor în perioada înțărcării sunt comparabile calitativ cu cele ale mamei la sfârșitul alăptării (și anume, în timpul perioadei în care își acumulează din nou rezerve), ceea ce facilitează în mod considerabil sarcina crescătorului. Astfel, acesta poate pune la dispoziția cățeilor aceeași hrană din gama Nutriție Sănătoasă, concepută pentru perioada de lactație a femelei și etapa de înțărcare a puilor, amestecată cu apă călduță sau lapte praf. Mai târziu, această hrană concepută să ofere o acoperire perfectă a nevoilor, va fi din ce în ce mai puțin rehidratată, pentru a fi servită ca atare la sfârșitul perioadei de înțărcare, înainte de a trece la o hrană dedicată dedicată etapei ulterioare înțărcării, din gama Nutriție Sănătoasă.

  • facebook
  • youtube