Alte nutrimente

Imprimare

Antioxidanții

Cunoscuţi şi sub denumirea de: anti-radicali liberi

În prezent, maparea rolurilor antioxidanților reprezintă unul dintre principalele subiecte tratate de cercetările din domeniul medical. Printre acestea se numără lupta împotriva îmbătrânirii, prevenirea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, afecţiuni nervoase, cataracte și tulburări induse de efortul fizic.

Câteva informații de bază

Antioxidanții susţin organismul în lupta sa împotriva efectelor distructive ale radicalilor liberi (cunoscuţi mai bine sub denumirea de „specii reactive ale oxigenului”), care sunt substanţe instabile derivate din oxigenul produs continuu de corp. Producerea de radicali liberi este accentuată în timpul inflamaţiilor, stimulării sistemului imunitar și expunerii la toxine.

Rolul pe care îl joacă în corp

Antioxidantii

Antioxidanții protejează membranele celulare și nucleul împotriva radicalilor liberi, care îi bombardează fără a-i penetra.
Organismul beneficiază de o mare forţă de auto-apărare împotriva acestor atacuri, fiind înarmat cu mecanisme enzimatice (superoxid-dismutază, glutation-peroxidază și catalază) și substanţe antioxidante endogene şi nutritive. Dereglarea acestui sistem natural de apărare conduce la stres oxidativ.

Surse naturale

Antioxidanții (vitamine, coloranţi, enzime) se găsesc în diverse fructe (lămâi, portocale, pepene galben, roşii, struguri), cereale, frunzele de ceai verde și vin roşu. Cel mai des utilizaţi antioxidanți sunt vitamina E, vitamina C, pigmenţi carotenoidici, taurină și polifenoli.

  • facebook
  • youtube