Home Nutriția Sănătoasă Rolul nutrimentelor Alte nutrimente Care este rolul celorlalte nutrimente

Alte nutrimente

Imprimare

Valoarea adăugată reală

În prezent, unele tipuri de hrană au obiective mult mai ambiţioase decât acela de a întruni, pur şi simplu, nevoile nutriționale prin evitarea exceselor și carenţelor. Din moment ce se vorbeşte despre Nutriţia Sănătoasă, ar merita să fie făcută o examinare a anumitor nutrimente, în special a celor care pot avea o valoare adăugată în prevenirea unor afecţiuni, în încetinirea proceselor degenerative, precum îmbătrânirea, sau, pur şi simplu, în îmbunătăţirea stării de bine a animalului.

Termenii „Nutraceutic” și „Nutriţie Sănătoasă” sunt uneori utilizaţi în legătură cu nutrimentele care nu sunt esenţiale, dar care pot ameliora calitatea vieţii.

Această familie extrem de eterogenă, care nu încetează să se lărgească pe măsură ce cunoştinţele noastre în domeniul nutriţiei avansează, cuprinde substanţe din cele mai variate, de la antioxidanți destinaţi luptei împotriva radicalilor liberi, la substanţe de protecţie a articulaţiilor, la extracte vegetale destinate întăririi protecţiei cutanate şi la bacterii cu rol de echilibrare a florei intestinale etc.

Lista este foarte lungă, însă aici am selectat numai câteva exemple cheie.

Aceste „alte nutrimente” pot produce efecte pe termen scurt sau pe termen lung. Pe termen scurt, obiectivul este acela de a îmbunătăţi funcţionarea organismului sau atenuarea fenomenelor indezirabile, cum sunt: dureri articulare, iritaţii cutanate sau tulburări digestive. Pe termen lung, obiectivul este acela de a minimiza incidenţa agresiunilor externe și încetinirea efectelor procesului de îmbătrânire asupra anumitor organe.

Aceste nutrimente acţionează atât asupra organismului, precum și asupra capacităţilor cognitive ale animalului. Spre exemplu, aportul de antioxidanți încă de la o vârstă fragedă a animalului susţine organismul în lupta împotriva dezvoltării cataractei la vârste înaintate și împotriva apariţiei anumitor tulburări comportamentale asociate pierderii acestor capacităţi de adaptare ale sale. Numeroase studii pe oameni au demonstrat eficienţa antioxidanților în prevenirea anumitor afecţiuni neurologice, cum sunt Parkinson și Alzheimer.

  • facebook
  • youtube