Alte nutrimente

Imprimare

Pigmenţii carotenoidici

Carotenoizii sunt o familie formată din pigmenţi de culoare galben-portocalie cu rol antioxidant.

Exemple: beta-caroten (sau pro-vitamina A), licopen, luteină și zeaxantină

Luteina și zeaxantina sunt pigmenţi care se regăsesc în cristalin și retină, ce absorb raze UV și acţionează ca filtru pentru celulele retinei. În cazul oamenilor, riscul de a dezvolta cataractă este invers proporțional cu cantitatea de luteină ingerată. Suplimentarea acestui aport este recomandată şi în cazul persoanelor suferind de degenerescenţă retiniană (degenerescenţă maculară). Luteina protejează, în mod specific, celulele cu bastonaş, în timp ce zeaxantina protejează celulele cu con.

Câteva informații de bază

Pisicile sunt carnivore, aşadar starea lor de sănătate depinde de consumul regulat de nutrimente de origine animală. Contrar câinilor, pisicile nu transformă beta-carotenul din surse vegetale în vitamina A.

Rolul pe care îl joacă în corp

Pigmenții carotenoidici

Carotenoizii sunt antioxidanți naturali care stimulează sistemul imunitar. În cazul căţelelor, beta-carotenul stimulează sinteza de progesteron și estrogen, hormoni implicaţi în modificările comportamentale din perioada de estru și în pregătirea uterului pentru o posibilă gestație. Prin intermediul acestor hormoni, beta-carotenul din alimente asigură un mediu favorabil pentru dezvoltarea și creşterea embrionului. Între diferiţii pigmenţi carotenoidici există o sinergie: luteina permite regenerarea zeaxantinei, care regenerează beta-carotenul, care, la rândul său regenerează licopenul.

Surse naturale

Carotenoizii se găsesc, în general, în fructe și legume precum: morcovi (beta-caroten), roşii (licopen), portocale, dovleci, sau în gălbenele și glutenul din porumb (luteină și zeaxantină).

  • facebook
  • youtube