Alte nutrimente

Imprimare

Polifenolii

Polifenolii formează o familie de antioxidanți majori care protejează membranele celulare și ADN-ul, prevenind producerea anumitor mutații cancerigene.

Câteva informații de bază

Unele studii epidemiologice pe oameni au indicat o corelaţie pozitivă între consumul moderat şi regulat de vin roşu - o sursă concentrată de polifenoli - și o incidenţă scăzută de afecţiuni cardiovasculare (de exemplu, ateroscleroză). Acesta este cunoscut, actualmente, sub denumirea de paradoxul franţuzesc. Pe de altă parte, câinii și pisicile sunt rareori afectaţi de ateroscleroză, deoarece organismul acestora conţine o cantitate mai redusă de colesterol LDL (colesterol cu „lipoproteine cu densitate joasă”) decât organismul uman.

Rolul pe care îl joacă în corp

Polifenolii

Rolul pozitiv major al polifenolilor îl reprezintă impactul acestora asupra radicalilor liberi, limitând efectele nocive ale stresului oxidativ. Încorporarea polifenolilor din ceai verde în alimentaţie poate îmbunătăţi igiena orală. Unii compuşi împiedică dezvoltarea bacteriilor care conduc la apariţia plăcii dentare, ce se află la originea bolii parodontale, o afecţiune comună în rândul animalelor în vârstă. S-a observat că flavonoizii, o categorie specială de polifenoli, au un efect pozitiv în cazul afecțiunilor renale și cardiace. Aceştia stimulează producţia de oxid de azot, relaxând fibrele musculare netede ale vaselor sanguine. Administrarea zilnică de flavonoizi este asociată unei scăderi a presiunii arteriale.

Surse naturale

Există peste 8.000 de tipuri cunoscute de polifenoli și aceştia se regăsesc în toate sursele vegetale. Sunt implicaţi în pigmentare (tanini), creştere, reproducţie și rezistenţa plantelor la boli. Strugurii, ceaiul verde și cacaoa sunt plantele cu cel mai bogat conţinut în flavonoizi.

  • facebook
  • youtube