Carbohidrații

Imprimare

Rolul pe care în joacă în îmbunătăţirea funcţiilor organismului

Termenul de carbohidrați include moleculele compuse din carbon, oxigen și hidrogen, care au în comun anumite caracteristici chimice. Carbohidrații sunt, în mod predominant, legume, cu excepţia glucozei sangvine, glicogenului din mușchi și din ficat, și lactozei din lapte. Toate legumele conţin carbohidrați, pornind de la zaharoza din sfeclă și până la cele mai greu digerabile fibre din scoarţa copacilor.

Pisicile şi câinii pot trăi fără carbohidrați în alimentaţie, deoarece sintetizează carbohidrații care le sunt necesari pentru funcționarea celulelor, din aminoacizi. Cu toate acestea, aportul de carbohidrați îmbunătăţeşte considerabil funcţionarea organismului.

Carbohidrații

În timp ce glucoza, zaharoza, lactoza și amidonul prezintă, ca funcţie unică, furnizarea de energie, originea botanică a acestora și cât de bine sunt gătite influenţează procesul de digestie al acestora. Prezenţa în alimentaţie a amidonului deficitar pregătit poate provoca diaree. Fibrele, care sunt de asemenea niște carbohidraţi, sunt foarte benefice pentru tranzitul intestinal și pentru echilibrul florei bacteriene. Acesta este cazul Fructo-Oligo-Zaharidelor (FOS) și Manan-Oligo-Zaharidelor (MOS), de exemplu.

  • facebook
  • youtube