Lipidele

Imprimare

Rolul lor esenţial pentru câini și pisici

Câinii, mai mult decât pisicile, sunt atraşi în mod natural de alimentele bogate în lipide, dar acestea trebuie limitate atunci când animalul nu beneficiază de mult exerciţiu fizic. În absenţa unei raţionalizări foarte stricte a acestora, lipidele conduc la obezitate, însă animalele nu se pot lipsi complet de ele, deoarece acestea le asigură energie și acizi grași esențiali.

Lipidele

Lipidele constituie o familie de substanţe organice cunoscute în mod obişnuit sub denumirea de grăsimi. Acizii grași și glicerina, care formează împreună trigliceridele, reprezintă elementele principale. Lipidele pot fi simple (trigliceride, ceruri) sau complexe (conţinând multe alte elemente). De exemplu, membranele celulelor sunt compuse din fosfolipide.

Grăsimile reprezintă sursa de energie de referinţă pentru câini și pisici. Organismul lor le oxidează pentru a extrage energia de care au nevoie. Un gram de lipide reprezintă aproximativ 9 kcal de energie metabolizabilă, de două ori şi jumătate mai mult decât energia furnizată de un gram de carbohidrați sau de proteine.Unii acizi grași - denumiţi esenţiali - îndeplinesc şi roluri structurale pentru celulă sau acţionează ca precursori pentru hormoni specifici. Toate sursele de lipide alimentare sunt alimente bogate în grăsimi animale (unt, seu, untură, ouă, grăsimea de pasăre, ulei de pește) și în grăsimi vegetale (uleiuri, seminţe de oleaginoase).

  • facebook
  • youtube