Mineralele

Imprimare

Calciul

Un aport de calciu adaptat taliei animalului și stării fiziologice a acestuia previne apariţia afecţiunilor cauzate de carenţele nutriționale (osteofibroză) sau excesele alimentare (calcifiere anarhică). Perioadele de creştere și de alăptare necesită un aport ridicat de calciu.

Câteva informații de bază

Calciul este un element mineral major, un metal alcalino-pământos cunoscut în nutriţie ca macroelement mineral, prin prisma cantităţilor mari necesare în corp. Raţiile administrate de calciu (Ca) și fosfor (P) trebuie să fie perfect echilibrate în alimentaţie. Raportul este de 1 la 2.

Rolul pe care îl joacă în corp

Calciul

Calciul joacă două roluri fundamentale în corp. 99% din calciul din corp este reţinut în oase, unde este responsabil pentru asigurarea solidităţii scheletului, alături de fosfor. Împreună, aceştia formează „cimentul” oaselor. Pe lângă aceasta, calciul permite transferul de informaţii dintre celule și transmiterea impulsurilor senzoriale. Dacă nivelul de calciu din hrana sa este foarte ridicat, căţeluşul este incapabil să se adapteze acestui exces, continuând să absoarbă pasiv cel puţin 30- 40% din calciul ingerat, ceea ce conduce la apariţia riscului de dezvoltare anormală a scheletului.

Surse naturale

Calciul se întâlneşte în oasele mamiferelor sub formă de săruri minerale, precum şi în surse minerale, cum sunt carbonatul de calciu (calcar) și fosfaţii de calciu.

  • facebook
  • youtube