Mineralele

Imprimare

De ce sunt esenţiale pentru organism

O hrană completă nu necesită nici un supliment mineral. Excesul de săruri minerale însă are un efect advers asupra bunei digestibilităţi, putând produce chiar efecte contrare aşteptărilor.

Atunci când mâncarea este arsă, cenuşile produse sunt minerale existente iniţial în alimente, care reprezintă, în general 5-8% dintr-o hrană uscată.

Mineralele prezente în cantităţi mari (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu) sunt numite macroelemente. Cele care sunt prezente în cantităţi foarte reduse - oligoelementele - reprezintă câteva mg/kg, dar sunt esenţiale pentru funcţionarea corpului (de exemplu, fier, zinc, mangan, cupru, iod, seleniu).

Mineralele

Aportul de minerale este asigurat de diferite ingrediente din raţia alimentară. Acestea pot fi incluse şi sub forma de săruri purificate: sulfat de fier, oxid de zinc, oxid de mangan, sulfat de cupru, selenit de sodiu, iodat de calciu etc.

Fiecare mineral este implicat în mai multe funcţii diferite. Pentru a simplifica lucrurile, ne vom limita la unele dintre principalele roluri pe care le joacă cele mai importante minerale din corp.

  • facebook
  • youtube