Mineralele

Imprimare

Citratul de potasiu

Citratul ajută la inhibarea formării de calculi urinari de oxalat de calciu: acesta poate forma un chelat cu calciul pentru a crea o sare solubilă. Astfel, calciul nu mai poate reacţiona cu oxalatul pentru a forma un calcul (o piatră). Citratul de potasiu administrat oral acţionează şi ca agent de alcalinizare (creşte pH-ul urinei). Alcalinizarea urinei diminuează excreţia de calciu prin urină, sporind-o pe aceea de citrat.

Câteva informații de bază

Efectul de alcalinizare al citratului de potasiu ar trebui gestionat cu grijă, deoarece poate induce, în paralel, riscul de formare de calculi în urina alcalină: calculi de struvit și calculi de fosfaţi de calciu.

Rolul pe care îl joacă în corp

Citratul de potasiu

Efectul de alcalinizare al citratului de potasiu este interesant pentru lupta împotriva altor tipuri de calculi care se pot dezvolta în medii cu pH acid: calculii de urat de amoniu (urină alcalină conţinând concentraţii scăzute de amoniac și ioni de amoniu) și calculii de cistină. Calculii de oxalat de calciu nu sunt sensibili la pH-ul urinei, însă procesul de alcalinizare permite indirect excreţia de calciu în urină.

Surse naturale

Citratul de potasiu este o sare minerală.

  • facebook
  • youtube