Mineralele

Imprimare

Cuprul

Acest oligoelement este unul dintre factorii anti-anemici, printre care se numără şi folaţii, vitamina B12 și fierul. Depozitat în ficat, acesta poate fi toxic pentru un număr foarte mic de rase de câini. Participă la sinteza melaninei, care este responsabilă pentru pigmentarea firelor de păr.

Câteva informații de bază

Cuprul este un mineral minor, un element de tranziţie, calificat în nutriţie ca oligoelement, datorită importanţei sale cantitative reduse, în pofida rolului său vital pentru organism (<10 mg/ kg din greutatea corporală). Majoritatea cantităţii de cupru din organism este depozitată în ficat. Acesta poate fi toxic în cazul acumulării excesive, cum se întâmplă în cazul anumitor rase canine sau linii genealogice predispuse la aceasta.

Rolul pe care îl joacă în corp

Cuprul

Cuprul acţionează în corp în relaţie cu fierul, facilitând absorbţia intestinală a acestuia și încorporarea sa în hemoglobină. Este un element activ în numeroase enzime, mai ales acelea care stimulează oxidarea celulară. Pe lângă aceasta, mai participă şi la sinteza colagenului în tendoane și a mielinei la nivelul sistemului nervos.

Surse naturale

Hrana care are un conţinut ridicat de cupru include carnea (miel, porc, raţă) și plantele proteaginoase (mazăre, linte, soia).

  • facebook
  • youtube