Mineralele

Imprimare

Fosforul

Un aport de fosfor adaptat stării fiziologice a animalului și taliei acestuia, perfect echilibrat cu aportul de calciu, susţine o creştere armonioasă și intensifică funcţiile organismului. În cazul animalelor în vârstă, aportul de fosfor ar trebui să fie redus, de vreme ce ar putea agrava insuficienţa renală cronică.

Câteva informații de bază

Din punct de vedere etimologic, cuvântul fosfor înseamnă „purtător de lumină”. Acesta a fost descoperit în 1669 de către un alchimist german care, prin evaporarea urinei și calcinarea reziduurilor într-o retortă, a eliberat fosfor sub formă de vapori ce străluceau în întuneric.

Rolul pe care îl joacă în corp

Fosforul

Fosforul joacă numeroase roluri, toate fiind la fel de importante. 86% din fosforul din corp este reţinut în oase unde, alături de calciu, este responsabil pentru întărirea scheletului. Intră în compoziţia membranelor celulare și este un mineral necesar corpului pentru distribuirea energiei (prin adenozin trifosfat sau, pe scurt, ATP). Fosforul intră şi în componenţa moleculelor majore, ADN și ARN, care transportă informaţia de programare genetică a celulelor.

Surse naturale

Fosforul se întâlneşte în oasele mamiferelor sub formă de săruri minerale, precum şi în minerale, cum sunt fosfaţii. Carnea este, în general, bogată în fosfor. Când se impune limitarea cantităţii de fosfor în alimentaţie, unele dintre proteinele de origine animală pot fi înlocuite cu proteine de origine vegetală (gluten de grâu sau de porumb).

  • facebook
  • youtube