Mineralele

Imprimare

Fosfaţii de sodiu

În momentul eliberării în cavitatea bucală, unele forme de fosfat fixează ionii de calciu din salivă, limitând astfel mineralizarea plăcii dentare. Drept urmare, procesul de formare a tartrului dentar este încetinit. Câinii și pisicile hrăniţi cu crochete învelite într-un strat îmbogățit cu fosfaţi de sodiu prezintă un nivel al depunerilor de tartru semnificativ mai redus decât animalele hrănite cu aceeaşi dietă, fără aportul de fosfaţi de sodiu.

Câteva informații de bază

Sărurile de fosfat de sodiu sunt utilizate în producerea a numeroase mărci de pastă de dinţi dedicată uzului uman, cu scopul de a îmbunătăţi igiena orală. În cazul animalelor, fosfaţii trebuie încorporați în învelişul crochetelor sau în batoanele masticabile, pentru a facilita eliberarea acestora în timpul consumului și pentru a stimula contactul cu calciul din salivă.

Rolul pe care îl joacă în corp

Fosfatii de sodiu

Ionii de calciu din salivă sunt susceptibili să formeze cristale de hidroxiapatită de calciu, forma minerală a calciului folosit pentru formarea de tartru. Având capacitatea de a chelata (de a lega) pentru calciu, fosfaţii de sodiu reduc semnificativ depunerile de tartru de pe suprafaţa dinţilor. Complexele de fosfat de calciu se disociază în timpul digestiei, iar calciul și fosforul se eliberează în tractul digestiv, unde sunt absorbiţi în funcţie de nevoile animalului.

Surse naturale

Fosfaţii de sodiu sunt o familie de săruri minerale care mai cuprinde alte peste 150 de substanțe diferite (ortofosfat, pirofosfat, polifosfat, metafosfat).

  • facebook
  • youtube