Mineralele

Imprimare

Potasiul

Din punct de vedere medical, nu există probleme asociate aportului excesiv de potasiu. Pe de altă parte, scăderea nivelului de potasiu nu este de dorit. În cazuri precum diareea, pot apărea pierderi mari de potasiu. Unele afecţiuni cardiace sau renale impun însă modificarea aportului de fosfor. În timpul tratamentelor diuretice, conţinutul de potasiu ar trebui sporit.

Câteva informații de bază

Potasiul este un element mineral important, un metal alcalin, pe care nutriţioniştii îl denumesc macroelement mineral, ca urmare a cantităţilor mari necesare corpului.

Rolul pe care îl joacă în corp

Potasiul

Acest element mineral este esenţial pentru funcţionarea celulelor, ajutând, alături de sodiu, la menţinerea echilibrului presiunii între interiorul și exteriorul acestora și jucând un rol important în metabolizarea energiei. Potasiul joacă un rol major în funcţia cardiacă. O acidifiere excesivă a urinei poate conduce la o carenţă de potasiu.

Surse naturale

Întâlnit adesea sub formă de săruri minerale, pentru oameni, cele mai bune surse de potasiu le reprezintă legumele şi fructele uscate, avocadoul, carnea și peştele afumat, precum şi ciocolata și bananele.

  • facebook
  • youtube