Mineralele

Imprimare

Sodiul

Aportul de sodiu nu generează tulburări particulare deoarece, spre deosebire de oameni şi cai, pisicile și câinii nu transpiră, nici chiar în cazul depunerii unui efort fizic intens, şi nu riscă să piardă sodiul din organism pe această cale. Numai anumite afecţiuni cardiace impun reducerea aportului de sodiu. În caz de diaree severă, se impune utilizarea de pulberi de rehidratare în apa potabilă a animalului. Acestea trebuie să fie izotonice, pentru a compensa pierderea de electroliţi, în special de sodiu.

Câteva informații de bază

Sodiul este un element mineral major, un metal alcalin pe care nutriționiștii îl numesc macroelement mineral datorită cantităţilor mari necesare corpului.

Rolul pe care îl joacă în corp

Sodiul

Acest element mineral este esenţial pentru funcţionarea celulelor:

  • menţine echilibrul presiunii între interiorul şi exteriorul celulei;
  • joacă roluri majore în metabolismul energetic al celulelor.

Sodiul este şi elementul reglator al echilibrului hidric: senzaţia de sete sau excreția urinară. Rolul acestuia este în strânsă legătură de acela al potasiului. Cel mai simplu mod de prevenire a formării de calculi urinari în cazul pisicilor, este încurajarea animalului să bea apă și, astfel, să elimine sodiul. Volumele crescute de urină sporesc frecvenţa urinării și susţin în acest fel eliminarea cristalelor formate în tractul urinar. Creşterea uşoară a conţinutului de clorură de sodiu din hrană încurajează consumul de apă și stimulează diureza.

Surse naturale

Necesarul de sodiu al animalului este asigurat de clorura de sodiu (sarea de bucătărie sau NaCl), de origine minerală sau marină, care conţine 39% sodiu și 61% clorură. Creşterea conţinutului de NaCl al hranei cu 2,5% reprezintă o creştere de 1% a conţinutului de sodiu.

  • facebook
  • youtube