Ce rasă ți se potriveste?

Imprimare
Korat, Oriental, Sfinx, Norvegian

Ce rasă să alegeți?

Dominată întotdeauna de armonia și echilibrul formelor, de impresia de suplețe dată de corpul său, apariția acestei mici feline domestice – pisica - oferă o panoramă largă întărită de diversitatea genetică a speciilor. Rasele și culorile se combină pentru a oferi o plăcere sporită iubitorilor de pisici.

Șaizeci de rase de feline sunt recunoscute de către diferite federații. Standardele acestor rase descriu istoria, perspectivele fizice și caracterul fiecăreia. Mici sau mari, subțiri sau masive, morfologia pisicii se încadrează în următoarele trei tipuri de la care pornesc toate etapele intermediare. 

Cele trei tipuri de pisici

Rase de pisici: o chestiune de aspect și de caracter

Există o tendință destul de generală, dar adesea observată: cu cât este mai zveltă o pisică, cu atât este mai activă. Cu cât este mai mare și mai masivă, cu atât este mai calmă și mai liniștită. Desigur, aceasta este doar o tendință, influențată de toate variantele individuale. 

Oriental Shorthair

Pisicile active: ele au un corp tubular, un cap lung și urechi mari ciulite la tot ce mișcă. Sub așa-numita morfologie „orientală” și mușchii lor subțiri, precum cei ai ogarilor, se ascunde un caracter înfocat. Pisicile Siameză, Balineză, Orientală, Mandarin sau Cornish Rex sunt pisici foarte drăgălașe, foarte vorbărețe și foarte atașate de stăpânul lor. Acestor pisici active care urăsc singurătatea, se adăugă și cele din rasele Sfinx, Bengaleză, Abisiniană. 

Europeen Shorthair

Pisicile de talie medie, cu statură robustă: ele au corp atletic și mușchi puternici. Puterea lor constă în echilibru și moderație. Dotate cu un caracter echilibrat și plăcut, ele sunt mereu prezente, fără a fi invazive. Acestea sunt pisicile Chartreux, Europeană, Birmaneză, Mau Egyptian și Devon Rex cu părul ondulat. 

Maine Coon

Pisicile puternice și blânde: acestea sunt puternice și mari. Ca și cum ar fi conștiente de importanța lor, puterea le este egalată doar de blândețe. Aspectul fizic poate fi caracterizat de linii rotunde, precum cel al pisicii British sau Exotică cu părul scurt, sau pot avea o talie gigantică precum cea a pisicilor din rasa Maine Coon, Norvegiană, Siberiană și Ragdoll. Unele pot fi dotate cu o blană lungă care necesită întreținere zilnică, cum ar fi Persanele, sau întreținere de două ori pe săptămână, cum ar fi pisica Sacre de Birmanie. Aceste pisici puternice și liniștite se bucură de compania omului, fără a fi excesiv de jucăușe. 

Highland Straight-Cornish Rex

Cu părul scurt sau cu părul lung?

Deși nu există nicio explicație științifică pentru acest fenomen, s-a remarcat adesea că în ceea ce privește rasele în care există o varietate cu părul scurt și o varietate cu părul lung, exemplarele cu părul lung sunt mai calme decât cele cu părul scurt. Cea mai bună ilustrare a acestui lucru este cea a pisicii Persane și Exotice cu părul scurt, care este pur și simplu o Persană cu părul scurt. 

Video

O scurtă istorie

Divinizată în Egiptul Antic, considerată un ajutor de nădejde datorită calităților sale de vânător, demonizată în epoca medievală, pisica s-a adaptat atât de bine vieții alături de oameni încât a devenit în zilele noastre un membru cu drepturi depline în cadrul familiei. În secolul 21, în care nivelul urbanizării este mai ridicat decât oricând, sălbăticiunea fascinantă a pisicii s-a domolit, fără a-și pierde atractivitatea caracteristică felinelor.

  • facebook
  • youtube